Tilde Karlsson, Cajsalisa Civilis och Filippa Lavesson känner sig säkra på sin skola, Nicolaiskolan men efterlyser lärarnärvaro utomhus.
1 av 4
Tilde Karlsson, Cajsalisa Civilis och Filippa Lavesson känner sig säkra på sin skola, Nicolaiskolan men efterlyser lärarnärvaro utomhus. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Klassrum i gymnasieskola. Foto: Berit Roald/TT.
2 av 4
Säkerheten ska nu ses över. Genrebild. Foto: Berit Roald/TT.
Christian Olsson, verksamhetschef för Helsingborgs sju kommunala gymnasieskolor.
3 av 4
Christian Olsson, verksamhetschef för Helsingborgs sju kommunala gymnasieskolor. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Rektor Anders Nilsson på Olympiaskolan välkomnar en säkerhetsöversyn på skolorna i Helsingborg.
4 av 4
Rektor Anders Nilsson på Olympiaskolan välkomnar en säkerhetsöversyn på skolorna i Helsingborg. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Helsingborg

Efter knivdådet – skolornas säkerhet ses över

Rektor Anders Nilsson: "Låsta dörrar ingen garanti mot obehöriga på skolan"
2:27 min

Tre månader efter knivdådet då två gymnasieelever i Helsingborg knivskars allvarligt ska säkerheten ses över.

På Olympiaskolan i Helsingborg möts man av lugn jazzmusik i trappan som leder upp mot expedition och skolsalar. Det är förmiddag och eleverna är på lektioner. Och här som på de flesta andra kommunala gymnasier i stan, är huvudbyggnaden till skolan än så länge olåst.

Nackdelen är att det skickar lite fel signaler.

Men frågan är hur länge det kommer att förbli så. Nu ska nämligen säkerheten ses över på de kommunala gymnasieskolorna här. I Malmö har många gymnasieskolor redan infört inför inpasseringskontroller.

Enligt Christian Olsson, verksamhetschef för de kommunala gymnasierna i Helsingborg, är det flera saker som spelar in för att man nu lyfter säkerheten. Däribland knivdådet i början av terminen.

– Vi började den diskussionen i våras. Den har ju pågått sedan Trollhättan i hela Sverige, men en sådan här händelse gör att det blir mer aktuellt, säger han. 

Översynen av säkerheten på skolorna börjar nu och utförs av expertis på området. I vår ska arbetet vara klart och till nästa läsår tror Christian Olsson åtgärder kan vara på plats.

– Vi kommer att se över lokalerna och flödena av elever. Det viktiga är att vi vet vilka som är på våra skolor, det ska vara kända människor, säger han. 

En genomlysning av säkerheten välkomnas av rektor Anders Nilsson på Olympiaskolan i Helsingborg. Det var vid hans skola som två elever knivskars vid ett bråk i augusti.

– Det hela inträffade på ett område mellan de tre gymnasieskolorna som ligger här, och var tragiskt och hemskt på många sätt.

Anders Nilsson tycker att händelsen lett till ett bra samarbete mellan skolorna. Bland annat har man satt in åtgärder som ökad bemanning i området.

– Men det är viktigt att vi gör en analys av säkerhetsläget så vi ser vilka bekymmer som finns, säger han.

Att de kommunala gymnasieskolorna i Helsingborg i större utsträckning skulle vara låsta som i till exempel Malmö, ser han och Christian Olsson både för- och nackdelar med.

– Fördelen är att det kan upplevas som att vi har en bättre kontroll, nackdelen är att det skickar lite fel signaler, säger, Christian Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".