Polis på plats efter detonation på Möllevången i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT.
Polis på plats efter detonationen. Foto: Johan Nilsson/TT.
Malmö

Kraftig explosion i trappuppgång

Nils Norling på polisen: "Vågar inte spekulera hur det kunde ha slutat"
3:21 min

En kraftig detonation skadade flera lägenhetsdörrar i ett trapphus i ett flerfamiljshus i centrala Malmö sent på måndagskvällen. Ingen kom till skada, enligt polisen.

Polisen fick in larmet om en misstänkt explosion i ett flerfamiljshus i Malmöområdet Möllevången omkring klockan 23:30 på måndagskvällen.

– När vi och räddningstjänsten kommer dit möts vi av kraftig rökutveckling och man ser att det är ganska omfattande skador på två lägenhetsdörrar och på hissdörren, säger Nils Norling, polisens pressinformatör.

Polisen har det senaste året haft ett femtontal detonationer av så kallade kraftfullare bangers men det misstänker man inte i det här fallet.

– När en sprängladdning detonerar i ett så pass slutet utrymme som i ett trapphus kan det bli en väldigt kraftig tryckvåg och skadorna kan bli väldigt stora. Det skulle inte alls förvåna mig om den här kraften kan totalförstora en lägenhetsdörr.

Då var det ren tur att ingen befann sig i det här trapphuset?

– Så är det absolut. Jag vågar inte ens spekulera i vad som skulle kunna ha hänt om någon skulle gå ut med hunden då eller något liknande. Man kan med säkerhet säga att det skulle innebära allvarliga personskador, säger Nils Norling.

Till TT säger Nils Norling senare på tisdagsförmiddagen att det skulle kunna vara en granat som exploderade.

– Det är väl mer sannolikt att det rörde sig om en handgranat, men det är inte helt klarlagt ännu, säger Nils Norling till TT.

Ingen är misstänkt eller gripen för dådet. Polisen har knackat dörr och hållit flera förhör. Det finns en del uppgifter att gå vidare på. Dock finns det ingen omedelbar hotbild mot någon i huset.

Polisen jobbar vidare med händelsen under dagen. Nästa steg är att kontrollera eventuella övervakningskameror i området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".