Tipei Marazanya
Tipei Marazanya vill att både Robert Mugabe och regeringspartiet Zanu PF lämnar ifrån sig makten. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio.

Lundabon Tipei följer krisen i Zimbabwe på håll

4:49 min

Tipei Marazanye från Lund har flera släktingar i Zimbabwe. Ofta har han själv bättre koll på läget än de som finns i landet.

Det var den 14 november de första pansarvagnarna började synas på gatorna i Zimbabwes huvudstad Harare. Senare under veckan meddelade militären att Robert Mugabe, som styrt landet med järnhand i 37 år, var satt i husarrest. 

Lundabon Tipei Marazanye har följt den politiska krisen i hemlandet noga via internet. Han förstår att president Mugabe ifrågasätts. 

– 90 procent av befolkningen är arbetslös, det finns mycket korruption i hela landet. Det är inte så många som lever bra, bara några stycken kring Mugabe i regeringen, säger han. 

Ofta vet Tipei mer än sina släktingar i Zimbabwe. 

– De som bor på landet får inga nyheter, så de frågar mig vad som händer i Zimbabwe, säger han. 

Motståndet mot presidenten och det styrande partiet är stort, menar Tipei Marazanye. 

– Nästan 100 procent vill att Mugabe lämnar. Om han lämnar kanske det kan bli lite bättre, i alla fall en liten stund, säger han. 

Men det är inte bara presidenten som är poblemet. Regeringspartiet Zanu PF är minst lika skyldiga till situationen i landet, tycker han. 

– Om Zanu PF behåller makten efter Mugabe kommer problemet stanna kvar, säger Tipei Marazanye. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista