Oljeutsläpp i Östersjön
1 av 3
Foto: Kustbevakningen / handout
Södertörn
2 av 3
Lars-Göran Uddholm, som ibland kallas Sveriges mest katastrofkunniga brandchef. Foto: Ita Jablonska.
Oljeskador
3 av 3
Måns Jacobsson, expert på oljeutsläpp från fartyg. Foto: Ita Jablonska.

Stor risk för oljeskador vid kusten

2:00 min

Beredskapen för att hantera oljeskador vid den skånska kusten har förbättrats de senaste åren. Men trots det är risken fortfarande stor.

– Jag tycker att vår förmåga, särskilt när vi tar upp olja i vatten är bra. Däremot tycker jag att på land, där har vi inte riktigt matchat den utvecklingen, säger Lars-Göran Uddholm, brandchef på Södertörn, som under onsdagen medverkade på en konferens i Malmö om det svenska skyddet mot oljeutsläpp.

Hur stor är risken för de svenska stränderna?

– Vi har en omfattande sjöfart. Visst, det finns mycket bättre navigeringshjälpmedel i dag, men risken finns att nånting inträffar och även små utsläpp får stora konsekvenser. Det har vi sett nu i Tanum och tidigare i våras på Tjörn, säger Lars-Göran Uddholm.

Måns Jacobsson, förre detta chef på de internationella oljeskadefonderna i London, konstaterar att Sverige varit lyckligt lottat på senare år och inte drabbats av större oljeutsläpp från tankfartyg.

– Vi har haft ganska stor tur faktiskt, vi har inte haft något egentligt tankfartygsutsläpp på 20 år. Men däremot har vi haft en del från torrlastfartyg. Inte så stora, men de har varit illa nog för de kommuner som drabbas.

Lars-Göran Uddholm, brandchef på Södertörn, säger att det gäller att vara rätt utrustad den dag, eller kanske rättare sagt den timme, då oljeutsläppet sker.

– Man måste ha en bra plan, man måste ha bedömt: varifrån får jag den utrustning jag behöver, för det här är ingenting som alla kan ha själva.

Är beredskapen tillräckligt god när olyckan är framme?

– Jag tror att får vi en stor olycka, då kommer vi att komma till korta, och då kommer vi att känna att det här är övermäktigt initialt. Får vi en liten olycka, då har vi tillräckligt bra beredskap.

Och för det mesta får vi små olyckor?

– Ja, vi tränar ju på dem, och de vanligaste kommer kanske rentav från land och bilar, inte så mycket från vatten.

Så är det då tur eller skicklighet att det händer så sällan?

– Det är bra att det händer sällan, och det tror jag inte bara är tur. Det finns mycket skicklighet i det, och mycket förebyggande arbete, säger Lars-Göran Uddholm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista