Mentorer
Studenterna Mersiha Sirco, Wissam Balhawan och Samaan Samaan med mentorn Linda Mårtensson. Foto: Natacha López/SR

Mentorer påskyndar etablering för nyanlända

3:25 min

Genom studier i bland annat svensk lag, samhällskunskap och myndighetssvenska ska invandrade jurister och ekonomer snabbt komma in i samhället. Och för att klara detta har Malmö högskola satsat på mentorsverksamhet.

– Vi ska prata om principerna, proportionalitetsprincipen var den enda jag hann skriva på tavlan men vad finns det fler för principer, frågar mentorn Linda Mårtensson.

Linda Mårtensson är en så kallad ämnesmentor för de studenter som läser snabbspåret för samhällsvetare. Satsningen på snabbspår lanserades av regeringen i slutet av förra året för att få personer som kommit till Sverige de senaste åren och som i sina hemländer jobbat som exempelvis jurister eller ekonomer att snabbare kunna jobba här inom främst offentlig förvaltning.

– Det är ett större rekryteringsbehov inom den offentliga sektorn på handläggarsidan idag jämfört med för fyra-fem år sedan, säger Lasse Lindhagen som är ansvarig för satsningen på Malmö högskola.

Studenterna som läser snabbspåret har varit i Sverige mellan två och fyra år och får läsa ämnen som offentlig förvaltning och statsvetenskap i en lite förlängd termin på 22 veckor. Och i Malmö får de också stöttning av mentorer: såväl språkmentorer som hjälper dem att utveckla sitt språk, och så Linda Mårtensson som är ämnesmentor:

– Jag anser att min roll är att få dem att själva reflektera över sina studier genom att ge dem övningar i en trygg miljö och det tror jag är det viktigaste, att miljön är tillåtande.

De studenter som nu läser snabbspåret för samhällsvetare på Malmö gskola är den andra kullen som går snabbspåret för samhällsvetare.

Mersiha Sirco är en av studenterna. Hon har bott i Sverige i fyra år och kommer från Bosnien där hon jobbade i tio år som redovisningsekonom.

- Jag känner mig stolt över att jag förstår vad dem säger och vi kan diskutera kring detta även om vi har lite olika nivå i svenska.

Och Samaan Samaan, som var revisor och samordnare i Syrien tycker att särskilt mentorn är viktig.

– Det är viktigt att det finns en ämnesmentor för att diskutera och förklara vad det här begreppet betyder och mycket information om ämnet som mentorn kan förklara för oss.

Men hennes kurskamrat, Wissam Balhawan, som bott här i två år och var nyutbildad jurist i Syrien, känner en oro över att utbildningen bara är ett på en termin.

- Vet inte om det räcker med den här perioden för att studera de här svåra ämnena.

Men Linda Mårtensson intygar att det för den förra kullen av studenter som gått snabbspåret har gått bra. Alla gör praktik nu förutom några som fått anställning som ekonomer eller på Arbetsförmedlingen.

- Så jag upplever att det här projektet verkligen både stärker dem och stärker samhället. Det är kort om tid, det är det vi har att jobba med och det kräver hårt arbete. Jag skulle vilja säga att de får jobba 200 procent, det är inte 100 procent studier. Och med deras kapacitet så går det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista