Karin Wendin - professor i mat- och måltidskunskap på Högskolan i Kristianstad
Foto: Marita Johansen/Sveriges Radio
Skåne

För första gången – hälften av alla skåningar överviktiga

9:08 min

Nu är, för första gången, fler än hälften av svenskarna - överviktiga eller feta. Och siffran för Skåne är 50 procent, alltså ungefär i nivå med rikssnittet. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

Statistisk från Folkhälsomyndigheten visar att 41 procent av kvinnorna och 58 procent av männen i Skåne är överviktiga. Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap på Högskolan i Kristianstad, tror att den höga andelen överviktiga beror på flera olika saker.

– Det finns inget enkelt svar. Det är många svar som behövs. Det handlar mycket om att vi lever i ett komplext samhälle och har mycket mer lättillgänglig mat. Och så äter vi mer. Vi får alltså i oss för mycket energi jämfört med vad vi gör av med.

Siffrorna i Skåne är lika de för hela Sverige. Kvinnor är inte lika överviktiga som män. Dessutom kan man också se att övervikt inte är lika vanligt hos högutbildade som hos de med lägre utbildning.

Trots att det också finns en tydlig trend när det gäller träning och hälsa förvånar inte siffrorna Karin Wendin. 

– Hälsotrender är jättestark. Många som är väldigt medvetna men sen finns det de som inte bryr sig lika mycket. Jag tror att man kan säga att vi har mer ytterligheter i samhället. Vi har haft en stigande trend under många år där övervikten ökar långsamt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista