Bebis med hörselskydd. Foto: Ermindo Armino/TT.
Bebis med hörselskydd. Foto: Ermindo Armino/TT.

Tysta miljöer allt viktigare

0:30 min

Tillgången till områden som vi upplever som tysta blir allt viktigare, enligt en studie som gjorts på initiativ av Ljudmiljöcentrum vid Lunds universitet.

Få kommuner jobbar med att skapa eller bevara så kallade tysta platser. Det visar en studie som Ljudmiljöcentrum i Lund står bakom. Två av Hallands kommuner har planer för utvecklande eller bevarande av sådana platser, Halmstad är en av dem.

Gunnar Cerwén som forskar inom landskapsarkitektur vid SLU i Alnarp har tagit fram studien som visar att tysta områden är viktiga för hälsan.

– Om man säkerställer att det finns tillgång till tysta miljöer så kan man dels undvika bullerexponering, men också genom att undvika bullret så kan man höra naturen vilket stärker kontakten med naturen, säger han.

Gunnar Cerwén berättar att kontakten med naturen har visat sig vara viktig i stressåterhämtning och rekreation i allmänhet.

– Det finns ju också ett upplevelsevärde att ha tillgång till tysta miljöer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista