Mahmud Bakhshi var ofta ensam som liten och hade ingen att prata med.
Mahmud Bakhshi var ofta ensam som liten och hade ingen att prata med. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/ Sveriges Radio Malmö
Ett nytt Sverige

Religionen – en tröst i ensamheten

5:15 min

Mahmud Bakhshi var ofta ensam som liten och hade ingen att prata med – men han tror att det finns en gud som hör honom. Vår reporter gick med honom till domkyrkan i Lund, i den 13:e delen i serien där vi följer Mahmuds liv i Sverige.

Lunds domkyrka är en av Sveriges äldsta och största kyrkor. Den reser sig som en grå koloss framför oss i höstsolen och det svindlar till en aning när man tittar upp längst de 50 meter höga tornen.

Mahmud Bakhshi är uppvuxen i Iran med islam och moskéer och har bara varit i en svensk kyrka en gång tidigare. Det var på studiebesök med skolan när han precis kommit till Sverige, i en betydligt mindre kyrka.

Jag tror att det finns en gud som hör mig.

– Wow, det är jättestort. Jag har aldrig i mitt liv varit i en så stor byggnad säger Mahmud när vi kommer innanför dörrarna.

Mahmud säger att han själv inte är så religiös. Han är muslim men hinner inte gå så ofta till moskén men han skulle vilja – han vill också gärna veta mer om fler trossystem.

– Jag tror att religion är en del av ett lands kultur och det är viktigt att känna till. Om fler visste mer kanske man till sist kunde lära sig att vi alla likadana, trots att vi har olika tro.

Han beundrar takmålningarna i guld och det vackra altaret och hamnar till slut vid den stora ljuskronan där man själv kan tända ett ljus. Även om han inte går till moskén så har han ändå sin tro.

– Jag växte upp med mycket ensamhet i mitt liv. Ofta hade jag hade ingen att prata med. Jag vill ha det. Jag tror att det finns en gud som hör mig, som känner mig och hjälper mig. Jag behöver inte visa för andra att jag har en gud, det är min gud, min egen känsla som jag vill ha för mig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista