Kristianstad ligger i Vattenriket, men det är samtidigt dragkamp om vatten.
1 av 2
Bostäder i Skåne hotas av klimatförändringarna. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Helena Tsiparis
2 av 2
Helena Tsiparis är miljöstrateg på Region Skåne. Foto: Region Skåne
Skåne

Klimatförändringar hotar tusentals bostadshus

0:35 min

Klimatförändringarnas stigande havsnivåer, skyfall och översvämningar hotar över 23 000 bostadshus i Skåne. Det visar beräkningar från ansvariga myndigheter.

Flera myndigheter uppmanar boende i södra Sverige att rusta sig inför klimatförändringarna i framtiden.

– När man tittar på stigande havsnivåer har länsstyrelsen tagit fram statistik som visar att 23 000 bostäder hotas. Men det som vår kampanj och tips handlar om är skyfall och då är det svårare att säga en exakt siffra, säger Helena Tsiparis är miljöstrateg på Region Skåne.

Bakom informationskampanjen och den nya sajten klimattips.se står Region Skåne tillsammans med länsstyrelser, kommuner och ett försäkringsbolag. Hoten mot 23 000 bostäder är beräknat utifrån havsytans höjning till år 2100. 

Klimatförändringarna

  • FN:s klimatpanel räknar med mellan en och sex graders ökning av jordens medeltemperatur under de kommande 80 åren på grund av människans utsläpp av växthusgaser, framförallt koldioxid från förbränning av olja och naturgas.
  • Klimatförändringarna befaras orsaka att glaciärer och polarisar smälter och att havsytan stiger globalt. Regniga områden i världen kan få ännu kraftigare regn och torra områden bli allt torrare. Havsvatten försuras, temperaturen ökar och korallrev dör. Delar av världen riskerar att bli obeboeliga och klimatflyktingar tvingas lämna värmeböljor, torka och  översvämningar bakom sig.

Källa: Nationalencyklopedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista