Hanna Candell på Kullagatan i Helsingborg.
Hanna Candell, vd för Helsingborg Citysamverkan. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio.
Helsingborg

Hon tror på fortsatt shopping i city

2:56 min

Sommaren 2019 ska förvandlingen av Helsingborgs paradgata vara färdig. Tills dess kommer alla företag i city lida av att det är svårt att ta sig fram centralt.

Det är flera stora byggen på gång i centrala Helsingborg som gör det svårt att ta sig till och genom centrum. Och ett av dem handlar om förvandlingen av Järnvägsgatan/Drottninggatan som P4 Malmöhus har berättat om.

Jag tror aldrig [mysshoppingen] kommer att försvinna.

Men ombyggnaden gör det svårt för folk att ta sig fram och det ställer till det för handlare och andra näringsidkare längs gatan.

– Det är klart att det påverkar, säger Hanna Candell, vd för Helsingborgs citysamverkan. Samtidigt vet vi att vi står inför samma utmaningar som de flesta stadskärnor. Det är proppen ur för många byggprojekt men samtidigt ser vi att trafiken flyter bättre än vi trodde. Men det är klart att det är besvärligt, särskilt för de företag som ligger utmed gatan.

Hanna Candell är positiv till den här ombyggnaden av Järnvägsgatan/Drottninggatan och som hon ser som en nödvändig förändring. Man försöker också stötta handeln och inför nu rabatt på parkeringsavgiften på Knutpunkten fram till den 24 december.

– Vi försöker göra det vi kan bland annat genom att sprida information. Vi har också olika evenemang i city.

Men det är ju mer än ombyggnader som påverkar kommersen, och frågan är ju hur cityhandeln kommer stå sig i framtiden.

– Klart att folk är i stan, säger Hanna Candell. Stadskärnan är så förknippad med en stads identitet. Här är en helt annan typ av shopping än e-handel och på köpcentrum, och jag tror aldrig den kommer att försvinna. Mysshoppingen kommer att finnas kvar, sen i vilket omfång, ja där står handeln inför en stor strukturomvandling.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista