Stork flyger efter att ha släppts utanför Veberöd sommaren 2017. Foto: Emil Langvad/TT.
Ung stork som flyger. Foto: Emil Langvad/TT.
Ystad

Skåne – inte Sydafrika för olycksdrabbad stork

"Vi har kallat den Mirakelstorken"
3:53 min

Färden skulle gå till Sydafrika. Men den olycksdrabbade storken orkade bara flyga till Bornholm. Nu får den åka färja tillbaka till Skåne för att tillbringa vintern här istället.

– Jag är på färjan till Bornholm nu för att hämta hem den, berättar Storkprojektets ledare Petter Albinsson på fredagsmorgonen. Vi har kört på med vår vanliga storkbil som vi brukar använda för att transportera storkarna.

– Så hoppas vi att vi får tag i den och sen packar vi ned den i en mjuk väska så den inte kan skada sig.

Istället för värme långt söderut i vinter väntar nu övervintring i ett av de skånska storkhägnen för den fågeln som inte fått någon lätt start i livet.

Storken föddes i maj i Skåne, men blev utstött av föräldrarna, då den var svag. Storkprojekt tog hand om storkungen, som var nära att stryka med. Sen blev den skadad i ett ben - men repade sig från det också och försökte sig nu alltså på att flyga söderut över vintern.

Fast färden blev ju inte så lång.

– Kylan här är i sig inget problem, utan det är att hitta tillräckligt med mat. Den normala födan som daggmaskar, groddjur och annat går ju också i dvala.

Så nu kommer storken - som fått det inofficiella namnet Mirakelstorken - att få äta upp sig i hägnet för att sedan förhoppningsvis kunna släppas till sommaren tillsammans med nästa års ungar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".