Skadegörelse på skolor anmäls inte

Varje år sker det skadegörelse på Malmös skolor för flera miljoner. Förra året kostade skadegörelsen 4,5 miljoner. Ändå är skolorna dåliga på att polisanmäla brotten.
Det här har nu blivit ett problem för stadsfastigheter som får bekosta den skadegörelse som sker när skolan är stängd. Anders Molin som är utredare på Stadsfastigheter uppskattar att bara omkring hälften av den skadegörelse som sker ute på skolorna anmäls. - Problemet då är ju att om brottet inte polisanmäls så har det heller inte skett. Skulle det vara så att man tar en gärningsman på bar gärning så har man heller inget att falla tillbaka på i en utredning och om man kommer till ett ersättningsförfarande eller liknande där vi kommer med ett ersättningskrav och det kan vi ju göra om vi hittar en gärningsman, säger Anders Molin. Han har talat med skolorna och tror att det främsta skälet till varför man inte anmäler är att man helt enkelt inte har tid men också att det inte finns några inarbetade rutiner. En annan orsak kan vara att man inte vill markera och visa att man har bekymmer. Stadsfastigheter har tagit fram särskilda blanketter för anmälan av skadegörelse ute på skolorna med beskrivning hur blanketten skall fyllas i. Nu på torsdag möts dessutom samtliga säkerhetssamordnare i alla stadsdelar och förvaltningar i Malmö. - Då kommer vi att trycka på att detta är viktigt och att de skall anmäla. Det står i Brottsförebyggande rådets (BRÅ:s) anvisningar att man skall gör en polisanmälan vid skadegörelse, säger Anders Molin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".