En förhandling hålls bakom stängda dörrar i tingsrätten. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
#metoo

Lärobok rekommenderar "den lilla svarta" på rättegången

3:57 min

En bok som alla blivande advokater måste läsa rekommenderade att kvinnliga klienter ska ha på sig en liten svart klänning för att bli tagen på fullt allvar.

I en av böckerna som ingår i den obligatoriska litteraturen på Advokatsamfundets utbildning – som alla som vill kalla sig advokat måste fullfölja – står följande:

"en kvinnlig klient kan det ibland vara på sin plats att varna för en allt för uppseendeväckande make up eller 'utmanande klädsel'. Det finns situationer där istället ett färglöst eller diskret uppiffat ansikte och den lilla svarta med lite vitt i halsen kan bidra till nödig förståelse från rättens sida"

– Jag blev väldigt förvånad – jag visste inte ens vad "den lilla svarta" betydde, säger advokaten Louise Meijer.

Hon fotade passagen och lade ut bilden på Twitter i samband med juristkvinnornas upprop, #medvilkenrätt. Tweeten fick stor spridning och sågs av många som en symbol för hur rättsväsendet behandlar kvinnliga brottsoffer.

Men Louise Meijer tycker inte att texten är representativ för hur det fungerar i en rättssal eller på en byrå.

– Jag träffar klienter nästan varje dag och rådger dem – men jag ger inte den här typen av råd. Det handlar snarare om att uppföra sig på ett bra sätt och att bara hel och ren, både för män och kvinnor.

Hon tycker också att frågan "vad hade du på dig?" inte längre uppfattas som en relevant fråga i domstolarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista