Helene Fritzon (S)
Helene Fritzon (S). Arkivbild. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Kristianstad/Sverige

Heléne Fritzon (S) deklarerade inte inkomst

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) från Kristianstad ansåg inte att hon skulle skatta för ersättningar på runt 142 000 kronor som hon fått för jobb i EU:s regionkommitté i Bryssel i fjol. Därför deklarerade hon inte för beloppet.

Men Skatteverket menar att hon var fel ute. Därför ska Fritzon nu ta upp ersättningarna till beskattning och enbartgöra avdrag för tjänsteresorna i Bryssel.

Fritzon menar i en skrivelse att EU:s lagstiftningar förbjuder nationell beskattning av ersättningarna, och menade att det står i en paragraf att de som företräder EU:s medlemsländer ska ha särskilda privilegier. I ett mail till P4 Kristianstad skriver Fritzons pressekreterare att Fritzon hade kontrollerat med SKL, som ger stöd till de svenska ledamöterna, vad som gällde med skatten, och då fått besked om att ersättningen inte skulle beskattas i Sverige.

Men det det ansåg inte Skatteverket; de menade i stället att det bara är Europaparlamentarikerna som slipper skatt för ersättningarna.

Enligt pressekreteraren har Fritzon betalat in skatten som begärts in, och även kontaktat Skatteverket för att dubbelkolla att ersättningen blivit rätt beskattad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista