Domstol.
Foto: JESSICA GOW / TT
Helsingborg

Smink och klädsel – aldrig viktigt i rätten

Margita Åhsberg: Vi tittar på bevisningen, inte kläder
2:56 min

Ett stycke i en lärobok för blivande advokater har åter väckt diskussionen om hur rättssamhället dömer kvinnor efter utseende. Men att det finns anledning för klienter att klä ner sig eller sminka sig på ett visst sätt, det håller chefsrådmannen Margita Åhsberg inte med om.

I en bok som är obligatorisk på Advokatsamfundets utbildning ges blivande advokater rådet att klienterna ska ha på sig diskret smink och plagg som "den lilla svarta", alltså en knälång svart klänning. Det här för att vinna förtroende hos de som avgör målet.

Men biträdande jurist Louise Meijer, som var den som uppmärksammade media på råden, känner inte igen att yrkeskåren använder sig av sådana tips. Och nu stämmer ännu en röst in.

– Utifrån det citat som jag fått återgett till mig så håller jag med om att det är förvånande. Att varna för uppseendeväckande makeup och att man då rekommenderar ett färglöst eller diskret uppiffat ansikte...det fungerar ju inte så att vi skulle göra vår bevisvärdering i exempelvis ett brottmål utifrån hur en person ser, säger Margita Åhsberg.

Hon är chefsrådman på Helsingborgs tingsrätt och avfärdar kategoriskt alla påståenden om att klädsel och sminkning skulle påverka utgången i rättssalen.

– Det är ju bevisningen vi tittar på – inte hur personen är klädd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".