Karin Larsson-Hult, doktorand i sociologi vid Mittuniversitetet.
Karin Larsson-Hult, doktorand i sociologi vid Mittuniversitetet. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
Teknik

App ska motverka härskartekniker och sexuella trakasserier

2:13 min

En ny app har utvecklats på Mittuniversitet för att motverka härskartekniker och sexuella trakasserier.

– Tanken är att du ska kunna gå in i appen och välja härskartekniker och få mer information om vad de innebär. Därefter kan du gå vidare och få en motstrategi för hur du kan hantera situationen och agera för att bemöta beteendet, säger Karin Larsson-Hult, doktorand i sociologi vid Mittuniversitet.

Idén till appen kom till i samband med en diskussion om feministiska strategier i början av 2017. Därefter involverades Mittuniversitetets forskare i informatik och tillsammans tog man fram en prototyp som bearbetats under hösten. Protoypen ska testas under december med hopp om att kunna lanseras nästa år.

I ett första skede kommer den att användas på Mittuniversitet för att sedan eventuellt kunna göra den tillgänglig den för andra, som ser ett behov. Enligt Karin Larsson-Hult har många universitet och högskolor problem med den psykosociala arbetsmiljön.

– Universitet brukar inte ligga så bra till när det gäller den psykosociala arbetsmiljön. Vi tänker att appen kan vara ett sätt att jobba med dessa frågor, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista