Nu får gässen tas sig utanför stan om de inte ska riskera att bli skjutna. Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX
Allt fler gäss stannar i Sverige under vintern. Foto: Hasse
Skåne

Gässen struntar i flytt – stannar i Sverige

Allt fler gäss stannar kvar i Sverige långt in på eller hela vintern. I ett forskningsprojekt ska man försöka ta reda på hur gåsen tänker i sin nya omgivning.

Förklaringar till att gässen stannar är till exempel att de hittar mat på fälten med höstvete och sockerbetor, jakten har minskat på kontinenten och vintrarna är mildare.

Nu ska Johan Elmberg, professor i djurekologi vid Högskolan i Kristianstad, tillsammans med forskarkollegor i ett sexårigt forskningsprojekt försöka ta reda på hur gåsen tänker i sin nya omgivning. Närmare 70 gäss har märkts upp med satellitsändare.

De senaste decennierna har gåsarterna ökat kraftigt i Sverige. I september 1984 fanns det 20 000 grågäss i landet. I september i fjol var siffran närmare 213 000. Den vitkindade gåsen var under 1980-talet mycket ovanlig, men i oktober 2016 noterades runt 237 000 fåglar av arten. 

Hur stor ekonomisk skada betande gäss skapar finns det inga säkra siffror på, men 2015 betalade landets länsstyrelser ut över 1,7 miljoner kronor till skadeförebyggande åtgärder och ersättningar för skador som fredade gåsarter orsakat.

– Men mörkertalet är stort. Nationellt sett kostar gässen mer än vargen, säger Anders Wetterin, viltskadeexpert på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista