Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett glas med mjölk hälls upp så att det rinner över.
Ett miljövänligt och vegetabiliskt alternativ till mjölk håller på att utvecklas i Lund. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skåne

Alternativ till mjölk under utveckling

Ett alternativ till mjölk och i framtiden även yoghurt, glass och grädde håller på att tas fram vid Lunds universitet.

Produkten är ungefär som soja- och havredryck, men mer neutralt i smaken.

Den innehåller protein och stärkelse från potatis som värmts på ett visst sätt och som blandats med omega tre-rik rapsolja - då bildas en så kallad emulsion, vilket exempelvis mjölk också är.

– Tanken är att den ska vara ett gott och närande mellanmål, säger  livsmedelsforskaren Eva Tornberg i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att produkten kan finnas i affärerna nästa år, men då blandad som en smoothie med äppelmust och frukt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".