Staffan Larsson, allmänläkare, vårdcentralen Lundbergsgatan i Malmö och styrelseledamot Läkarförbundet i Skåne
Staffan Larsson, läkarförbundet i Skåne. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Läkarförbundet kritiserar längre öppettider

3:49 min

I dag klubbas de förlängda öppettiderna på kvälls- och helgmottagningarna i Skåne. Men Läkarförbundet protesterar mot det rödgröna styrets planer och anser att de riskerar att försämra primärvården.

– Vi tycker att det är en felsatsning att man satsar på dem som inte är så allvarligt sjuka eller som inte heller är multisjuka. Den här satsningen görs för dem som är lindrigt sjuka, och som i de allra flesta fall kan vänta till dagen därpå, säger Staffan Larsson, styrelseledamot i Läkarförbundet Skåne.

Staffan Larsson är till vardags allmänläkare på vårdcentralen Lundbergsgatan i Malmö. Han säger att Läkarförbundet Skåne välkomnar satsningen på primärvården i budgeten inför nästa år, men att man hellre hade sett att alla pengarna gick till att höja grundersättningen till vårdcentralerna, som har det tufft ekonomiskt.

– Som det är i dag har vi inte råd att anställa personal, även om vi hittar någon, för att budgeten inte går ihop, säger han.

Tidigare har det rödgröna styret sagt att ungefär hälften av 100 miljoner kronor extra till primärvården ska gå till att förlänga öppettiderna på kvälls- och helgmottagningarna för att avlasta akutmottagningarna, men nya beräkningar visar enligt uppgift att det räcker med 15 miljoner kronor.

I Malmö, Lund och Helsingborg ska det vara öppet till midnatt och i Kristianstad och Trelleborg till klockan tio. Kvälls- och helgmottagningarna bemannas av läkare från de vanliga vårdcentralerna.

– Hade vi varit väldigt välbemannade i primärvården, så hade vi säkert kunna klar det, men det fattas ju många distriktsläkare i Skåne. Det här innebär att vi får arbeta på kvällarna i stället för att arbeta på dagarna och ta hand om de multisjuka, som vi helst vill ta hand om, säger Staffan Larsson.

Men om många söker sig kvälls- och nattetid till akuten med lättare åkommor är det inte viktigt att kunna ta hand om dem?

– Jo, absolut, man måste kunna ge dem kanske egenvårdsråd och hänvisa dem till en tid på vårdcentralen nästa dag. Det är väldigt bra att ha en sjuksköterska som kan göra den bedömningen.

Staffan Larsson och hans kollegor anser att satsningen strider mot regeringens prioriteringsutredning genom att öka resurserna som går till lindrigt sjuka på bekostnad av multisjuka.

– Jag uppfattar det som att man lyssnar på dem som ropar högst, och det är inte de multisjuka äldre. Det är 20-40-åringar, medelålders, som ofta är oroliga för sjukdom. Det är mycket oro för sjukdom, säger han.

Läkarförbundet skriver i ett brev till de ansvariga politikerna i Region Skåne att patienter med primärvårdsproblem blir bäst omhändertagna på sin ordinarie vårdcentral. Det finns risker med vården på kvälls- och helgmottagningarna, säger Staffan Larsson.

– Risken finns att det förskrivs mer antibiotika, och det är svårt att inleda en behandlingar utan att ha ansvaret för uppföljningen. Det sker absolut bäst dagtid på sin vårdcentral.

Det är en enig styrelse i Läkarförbundet Skåne som står bakom kritiken. Enligt Staffan Larsson ser alla att konsekvenserna för vårdcentralerna kan få följder även på sjukhusens akutmottagningar.

– Om det blir så här att vi ska arbeta med kvällstid, så blir det en ond cirkel. Då blir det besvärligt dagtid också, och då kommer alltfler söka sig till akuten även dagtid. Det här är ett dåligt förslag, säger han.

Beslutet tas av beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård i dag och går sedan vidare till hälso- och sjukvårdsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista