Eleven Maya Alhlaibi, studiehandledare Zena Kadhmi och chefen för Bjuvs modersmålsundervisning Christel Nilsson utanför Jens Billesskolan i Billesholm.
Eleven Maya Alhlaibi, studiehandledare Zena Kadhmi och chefen för Bjuvs modersmålsundervisning Christel Nilsson utanför Jens Billesskolan i Billesholm. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Bjuv

Höga skolbetyg för nyanlända elever

2:55 min

I Bjuvs kommun har introduktionsklasserna för nyanlända elever skrotats - och istället ska eleverna in i klasserna. Något som visat sig ge positiva resultat och högre meritvärden.

Eleverna har en studiehandledare med sig som kan förklara och översätta på lektionerna. Men det handlar också om att komma in i en ny gemenskap och ta till sig ett annorlunda skolsystem med nya arbetsformer för eleverna.

Maya Alholaibi är 15 år och går i nian.

– Det går bra i skolan med trivsel, betyg och jag siktar på A och B. Jag ska läsa till läkare inom psykiatri, säger Maya Alholaib.

Att prata och lyssna på det svenska språket är också en fördel. Zena Kadhmi är studiehandledare i högstadiet och är med eleverna före, under och efter lektionerna.

– Vi erbjuder eleverna studiestöd. Extra hjälp om de har prov eller läxor, säger Zena Kadhmi.

Christel Nilsson är chef för Bjuvs modersmålsundervisning och hon är nöjd över skolans resultat.

– Vi har hittat duktiga studiehandledare, och det är i klassrummet vi lyckas bäst, det vet vi, säger Christel Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista