Anders Åkesson från Miljöpartiet. Foto: Mette Mjöberg Tegnander/ Sveriges Radio
Anders Åkesson (MP). Foto: Mette Mjöberg Tegnander/ Sveriges Radio
Skåne

Regionråd: Akuten behöver avlastas

2:48 min

Trots Läkarförbundet Skånes kritik står det rödgröna styret i Region Skåne fast vid planerna på att utöka öppettiderna på kvälls- och helgmottagningarna i Skåne.

Det har varit en omfattande debatt om de utökade öppettiderna på kvälls- och helgmottagningarna, eftersom även alliansen i Region Skåne är kritisk. Läkarförbundet i Skåne anser att det kommer att slå mot vårdcentralernas bemanning dagtid och gå ut över äldre multisjuka. Det rödgröna styret hänvisar till att det är en stark önskan från akutmottagningarna.

- Vi har varit ute på de skånska akutmottagningarna, och det är entydigt att vi behöver förstärka möjligheten att få hjälp med de lättare åkommorna och inte behöva söka till akutmottagningen, säger Anders Åkesson (MP), ordförande i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård.

På kvälls- och helgmottagningen i Malmö testade man 2012 till 2014 att ha öppet till klockan elva, men då var patientunderlaget för litet och öppettiderna drogs ner igen.

Enligt Maria Blixt-Lindsjö, som är verksamhetsområdeschef för vårdcentralerna i Malmö Innerstaden, handlar det även i dag om få patienter. Till akuten i Malmö kommer det i snitt mellan 14 och 16 patienter mellan klockan 22 och midnatt och ungefär sju eller åtta av dem kan tas om hand i primärvården i stället.

Anders Åkesson tror att det kommer att bli lättare att bemanna mottagningarna, när man nu gör det möjligt att använda andra läkare än allmänspecialister.

Han säger också att grundersättningen till vårdcentralerna kommer att öka med 80 miljoner kronor nästa år genom vissa omdisponeringar i hälso- och sjukvårdsnämndens budget. Kritiken att det här skulle vara en satsning på lindrigt sjuka på bekostnad av multisjuka håller han inte med om.

- Vi har gjort stora satsningar på dem som har störst behov också, men vi måste också tillse att det finns en vård som är lättillgänglig och som inte behöver gå via akutmottagningarna och belasta deras stora kunskap, säger Anders Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista