Johanneskyrkan i Malmö har sedan i höstas haft öppet nattetid Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio
Inte lika stor brist i Lunds stift som andra delar av landet. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio
Lund

Kyrkan skriker efter präster

3:26 min

Präster är ett av de yrken där det ser ut att bli lätt att få jobb om fem år för idag råder stor brist på präster, enligt akademikerorganisationen Saco.

Präst är ett framtidsyrke där jobben blir lätta att få om fem år, enligt en undersökning av akademikerorganisationen Saco. Anledningen är att det idag utbildas för få präster trots att det redan finns en stor brist.

Idag finns det cirka 35 lediga tjänster i Lunds stift där Skåne och Blekinge ingår. Samtidigt går många i pension den närmaste tiden. Även om läget är värre på andra håll i landet så finns det många luckor att fylla, enligt Kristina Berlin, stiftadjunkt för prästrekrytering i Lunds stift:

– Ännu fler kommer gå i pension men många kommer prästvigas under 2018, de är drygt 20 stycken. Men vi behöver fler, absolut.

Hur gör man för att öka intresset för prästyrket?

– Det är inte så att vi kan gå ut på stan på lördagar och ragga folk där utan det är i församlingarna som frågan behöver ställas, har du funderat på att jobba i kyrkan, säger Berlin.

Förutom präster behövs det diakoner, musiker, ideella och förtroendevalda i kyrkan.

Tror du att prästyrket måste moderniseras framöver för att locka folk, med tanke på att det är många helger?

– Att vara i tjänst på helgen tror jag aldrig kommer att förändras, att det kommer bli måndag till fredag. Vi är långt ifrån ensamma om det, det är man inom vården, inom handeln med flera.

Hon fortsätter:

– Men det är då vi har våra dop och våra vigslar och våra huvudgudstjänster till största delen, avslutar Kristina Berlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista