Jazmine Howard, tidigare Malmöbo som numera bor på ön Bali. Foto: Privat.
Jazmine Howard, tidigare Malmöbo som numera bor på ön Bali. Foto: Privat.

Skåning på Bali: Lider med dem som bor nära vulkanen

4:40 min

Före detta Malmöbon Jazmine Howard bor sedan två år tillbaka på Bali, sex mil från vulkanen Agung som kan vara på väg mot ett stort avbrott. Själv är hon inte så orolig - men hon lider med dem på ön som drabbas.

Den internationella flygplatsen har stängts för åtminstone ett dygn, boende inom en mil från vulkanen har evakuerats och många är oroliga för att den viktiga turistindustrin ska drabbas.

– Det är ganska tyst överlag bland de lokala, berättar Jazmine som själv bor sex mil från Agung. De vill inte skrämma upp turisterna. Men jag har vänner från Bali som har familj i området, och de berättar hur det är och hur de lider.

– Vissa har varit evakuerade i två månader redan.

Jazmine Howard brukar köpa dricksvatten som kommer just från berget Agung, men den produktionen är nu inställd. Och hon fruktar att askan som sprids från vulkanen kommer att drabba jordbruket hårt, vilket kan leda till höjda matpriser. 

– Men jag känner mig ändå ganska lugn. Meningen är att jag och min dotter ska åka hem till Malmö i nästa vecka. Jag hoppas att flygplatsen är öppen då, men annars känner jag ingen direkt stress. Jag lider mest med dem som bor nära.

Jazmine Howard berättar också att vulkanen fram tills för två månader sedan inte var något samtalsämne på Bali - men att ön ändå verkar bättre förberedd än vid tidigare vulkanutbrott. Själv har hon skaffat tyger att spika upp för fönstren och fyllt på lagren av vatten och en del mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista