Linda Wijkström, generalsekreterare Elitfotboll dam.
Linda Wijkström, generalsekreterare Elitfotboll dam. Foto: Emil Langvad/TT

”Får inte vara andra regler när dörren stängs”

8:16 min

En tidigare damallsvensk spelare har vittnat om sexuella trakasserier och våldtäkt. Linda Wijkström, generalsekreterare på Elitfotboll dam, är förvånad men betonar också vikten av att agera.

– Vi kan inte acceptera att det är andra regler i omklädningsrummen när dörren stängs, säger hon till Radiosporten.

Tidigare i dag publicerade Kvällsposten en lång intervju med en före detta damallsvensk spelare som vittnade om sexuella trakasserier och våldtäkt under sin spelarkarriär. Linda Wijkström, generalsekreterare på Elitfotboll dam, kände inte till berättelsen.

– Jag blev bestört, jag har aldrig hört någon liknande historia inom damfotbollen och jag har inte hört antydningar till den här berättelsen. Jag har inte hört ett dugg, säger hon till Radiosporten.

– Det här berör mig hårt, det här är ju stora övergrepp som verkligen är grund för en polisanmälan. 

Spelaren har vittnat om hur hon blev sexuellt utnyttjad av en välmeriterad motståndare och hur hon blivit drogad och våldtagen av en lagkamrat.

– Jag är förvånad men man kan inte bara sitta och vara förvånad man behöver agera och hur vi kan säkerställa att det här inte händer. Den här tystnadskulturen vi ser på många ställen i samhället måste öppnas upp. Vi kan inte acceptera att det är andra regler i omklädningsrummen när dörren stängs, det ska vara en öppen kultur, säger Wijkström.

– Det är otroligt viktigt att vi tydliggör vilka värderingar som finns. Vad är okej och hur beter vi oss i samhället mot varandra. Men också kolla på äldre spelare och vad det innebär att vara en etablerad spelare. Det är jätteviktigt och vi måste bli tydligare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista