Kommunfullmäktige i Hässleholm
1 av 4
Budgeten för 2018 på dagordningen i Hässleholms kommunfullmäktige. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Kaffepaus under kommunfullmäktige i Hässleholm.
2 av 4
Kaffepaus under kommunfullmäktige i Hässleholm. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Hässleholm - kommunfullmäktige
3 av 4
Debatt i Hässleholms kommunfullmäktige. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Kommunfullmäktige i Hässleholm
4 av 4
Kommunfullmäktige i Hässleholm. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Hässleholm

SD-budget förlorade till sist

SD, M och S om budgetomröstningen
5:20 min

Den politiska rysaren i Hässleholm är över. Alliansens budget vann över Sverigedemokraternas med 18 mot 13 röster. 30 fullmäktigeledamöter avstod från att rösta i slutomröstningen.

Sverigedemokraternas budget var huvudförslaget när fullmäktige i Hässleholm skulle rösta igenom nästa års budget på måndagen.

Efter den första omröstningen blev det klart att SD:s budget skulle ställas mot alliansens i kommunen.

Situationen var den att Hässleholm hade kunnat bli första kommunen som röstar igenom en SD-budget, men i slutändan var det alliansens budget som vann med 18 mot 13 röster samtidigt som 30 ledamöter avstod från att rösta.

– Det är tråkigt, men vi hade en strategi att vi skulle få igenom alliansens budget, det var planen, säger Ulf Berggren (SD), gruppledare i Hässleholm.

Moderaterna är desto mer nöjda:

– Det är skönt att vår budget har vunnit för tredje gången i rad och att vi nu kan fortsätta det som vi påbörjat i mars när vi tog över klubban här, säger Kenny Hansson (M), byggnadsnämndens ordförande.

Dock har det varit turbulent i Hässleholmspolitiken den senaste tiden. Sverigedemokraterna var med själva och röstade igenom alliansens budget som ett motförslag till sin egen budget. Situationen blir inte lättare av att alliansen inte har någon majoritet i kommunen.

Moderaternas Kenny Hansson medger att det kan bli svårt att styra eftersom de har ett minoritetsstyre tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna.

– Det vi kan göra är att se till att vinna väljarnas förtroende nästa val. Fram tills dess får vi prata med alla partier över blockgränserna för att se till att kommunen fortsätter gå framåt, säger Kenny Hansson.

Socialdemokraterna som sitter i opposition tillsammans med Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet antyder ett politiskt spel i fullmäktige.

– Är det inte bättre att man ser till och röstar på sin egen budget och kan gå ut i valrörelsen, vi la ett annat förslag och förlorade, men vi står för den här politiken. Jag kan göra det nu, säger Lena Wallentheim (S), oppositionsråd.

Partierna i Hässleholm

Alliansen består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, har tillsammans 15 av 61 platser i kommunfullmäktige och styr i minoritet.
Centerpartiet ingår i det rödgröna blocket tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som sammanlagt har 30 platser.
Det tredje blocket består av Sverigedemokraterna och det lokala partiet Folkets väl, som tillsammans har 15 platser.
En ledamot har lämnat SD och är politisk vilde.
I kommunstyrelsen är oppositionskoalitionen S, V, MP och C i majoritet med 8 av 15 platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".