Katrin Stjernfeldt Jammeh
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT.

Stjernfeldt Jammeh (S): Fråga som Malmö drivit länge

2:41 min

I förslaget om de ensamkommande aviseras också en ändring av lagen om eget boende. Malmös kommunalråd gläds åt det.

I går meddelade regeringen att man enats om förslaget att låta ensamkommande som sökt asyl innan den 24 november 2015 att stanna, om de studerar. Samtidigt passade man på att föreslå en begränsning av den så kallade ebo-lagstiftningen, som ger nyanlända rätt att välja eget boende framför Migrationsverkets anvisningar.

Det välkomnas av kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), som drivit frågan i många år.

– Vi har sett att vi har ett mottagningssystem som gör att många söker sig till områden som redan är trånga, får tag i lägenheter som egentligen är undermåliga som bostäder, säger hon till P4 Malmöhus.

– För inte så länge sedan stötte jag på en tjej som satt och läste läxan i ett trapphus i ett av stans miljonprogramsområden, för att det var för trångt, fortsätter kommunalrådet.

Från Malmös håll uppskattar man att regeringen nu gör upp med "de dåliga sidorna av ebo-lagstiftningen".

Ska inte vuxna människor som fått uppehållstillstånd få välja var de ska bo?

– Om du har möjlighet att flytta in hos en närstående under ordnade former - då förbjuder man ju inte den förflyttningen. Det man undviker är att barn växer upp i trångboddhet och social utsatthet, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista