Per Ola Kimblad
Per Ola Kimblad, biträdande förvaltningschef på Skånes Universitetssjukhus Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Skåne

Bättre arbetsmiljö ska korta operationsköer

4:14 min

Oacceptabelt med så långa köer, säger chef för Skånes universitetssjukhus och utlovar bättre arbetsmiljö för personalen så att fler opereras i tid.

Som P4 Malmöhus rapporterat har väntetiderna till canceroperationer i Skåne vuxit kraftigt under hösten. Anledningen är att sjukhusen saknar operationssjuksköterskor.

– Det är inte acceptabelt att våra väntetider har förlängts på det viset som vi ser nu men vi arbetar med åtgärder på olika nivåer för att öka kapaciteten, säger Per Ola Kimblad, biträdande förvaltningschef på Skånes universitetssjukhus, Sus.

Så många som 90 patienter som lider av prostatacancer står i dag i kö till operation. Normalt brukar det vara 50 personer.

Vissa kan behöva vänta upp till dubbelt så länge och ännu längre på operation än de ordinarie riktlinjerna. För vissa cancertyper kan den långa väntetiden öka risken för spridning och påverka möjligheten att behandla.

– Vi arbetar hela tiden för patientsäkerheten. Även om vi har den här otillfredsställande situationen med väntetider så ligger våra svenska resultat när det gäller cancersjukvård i absolut internationell toppklass och vi har väldigt hög överlevnad i förhållande till andra länder, säger Per Ola Kimblad.

Varför finns det sådan allvarlig brist på operationssjuksköterskor?

– Det är mycket arbetsmiljön och arbetsvillkoren som inte upplevts tillräckligt attraktiva på den här aktuella operationsavdelningen.

Han fortsätter att operationssjuksköterskor är eftertraktade idag och att de därför kan gå över till privata arbetsgivare med bättre villkor:

Man har varit missnöjd med en arbetstidsmodell och där arbetar Region Skåne med att ta fram en ny arbetstidsmodell som vi hoppas mycket på.

Vad gör ni för att korta köerna?

– Vi arbetar med att förbättra arbetsmiljön och arbetsvillkoren och vi samarbetar med andra sjukhus inom Region Skåne och med andra delar i södra sjukvårdsregionen, landet och internationellt.

När kommer vi få se kortare köer?

– Det är ett långsiktigt arbete men vi hoppas att situationen ska förbättras under våren. Vi behöver också öka antalet vårdplatser på sjukhuset, säger Per Ola Kimblad.

– Vi gör också en kösatsning med arbete på helgen för att kunna hjälpa så många patienter vi kan, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista