Operation av man med prostatacancer.
Man med prostatacancer opereras. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Skåne

Allt fler oroliga patienter hör av sig

3:06 min

Det är jättesvårt för många, säger kontaktsjuksköterskan Eva Steele om oroliga patienter som får vänta länge på sin operation. Hon får allt fler sådana samtal.

De kraftigt ökade kötiderna för prostatacancerpatienter har lett till att allt fler oroliga patienter hör av sig till sjukhuset.

– Det ökar varje dag att patienterna ringer och är oroliga. De vill bli av med cancern, säger Eva Steele, kontaktsjuksköterska i prostatacancerteamet på SUS i Malmö, som tar emot samtalen.

– De vill veta sin köordning och vet att de får vänta länge och det är jättesvårt för många, fortsätter hon.

Hon förklarar att många har svårt att acceptera att först få ett cancerbesked och ha chans att bli botad och sedan få vänta så länge. De är oroliga att cancern ska hinna sprida sig.

– Jag försöker berätta att doktorerna har väldig koll på vad det är för typ av cancer och att den som anses vara av hög risk prioriteras. De med låg risk får vänta längre, säger hon och fortsätter:

Det är svårt att säga det till en person i väntans tider att du prioriteras lite lägre än någon annan.

Innan kunde man erbjuda operation inom sex till åtta veckor och salarna var fullt bemannade, enligt Eva Steele. Nu är det kanske fyra-fem månader vilket är är jättestor skillnad, konstaterar hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista