En skånsk flagga i gult och rött. Foto: Roger Wikström/TT
En skånsk flagga i gult och rött. Foto: Roger Wikström/TT
Regionfullmäktige

Grönt ljus för rödgula flaggan

0:15 min

Flaggfrågan är avgjord - den skånska flaggan ska användas i officiella sammanhang, har regionfullmäktige i Skåne beslutat.

Det finns en bred enighet bland det rödgröna styret, alliansen och Sverigedemokraterna att den skånska flaggan ska användas vid officiella sammanhang. Endast Vänsterpartiet röstade emot.

– Vänsterpartiet tycker det är anmärkningsvärt att man lägger både kraft och resurser på den här frågan när det är så stora bekymmer i vården, säger regionreporter Petra Haupt som följt tisdagens regionfullmäktige.

Beslutet innebär att flaggan nu får användas "i sammanhang då det ska flaggas skånskt", enligt regionfullmäktiges beslut.

Samtidigt rekommenderades kommunerna att använda den rödgula flaggan när det ska flaggas skånskt.

– Vi är naturligtvis glada för beslutet, även om det inte var nödvändigt att besluta detta igen, säger oppositionsledaren Carl Johan Sonesson (M), enligt ett pressmeddelande.

Regionfullmäktige ger också regionstyrelsen i uppdrag att utfärda föreskrifter för flaggning.

Frågan har blivit kontroversiell efter statsheraldikern Henrik Klackenbergs invändning om att flaggan användes 1933-45 i Norge av Quislings nazistiska parti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista