Johannes Dontios, en av poliserna bakom insatsen på Bellvuegården i Malmö som nu fått nationell uppmärksamhet. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
1 av 3
Johannes Dontios, områdespolis. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Bellvuegården i Malmö Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Bellevuegården i Malmö Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
3 av 3
Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Malmö

Ny metod fick bort gängen

4:46 min

Under flera år kände de som bor på Bellevuegården i Malmö sig otrygga på grund av ungdomsgäng som hängde i trappuppgångarna. Men efter en ny satsning från polis, kommun och det kommunala bostadsbolaget, MKB, har det blivit betydligt lugnare.

– Vi tänkte utifrån vad vi som poliser kunde göra och började rapportera ungdomarna för olaga intrång, säger Johannes Dontios, en av poliserna bakom insatsen på Bellevuegården i Malmö som nu fått nationell uppmärksamhet.

Kommunen och fastighetsägarna och några andra myndigheter var också med i den här insatsen som startade under förra året. Förutom anmälningar så gjordes andra åtgärder; trapporna städades extra noggrant, talad radio utan musik spelades för att störa bort de unga och sedan användes även ett högfrekvent ljud som endast människor under 25 år kan höra, berättar Johannes Dontsios. Men det anställdes också områdesguider som aktivt var ute i området för att leta upp unga och erbjuda dom olika aktiviteter.

– Vissa nappade på det men de som försörjer sig på att sälja narkotika är väl inte så intresserade av att åka till Skånes djurpark. De har ju andra motiv och intressen.

Nu driver polisen liknande insatser i Rosengård och Lindängen i Malmö och arbetet här har uppmärksammats runt om i landet av andra polisområden. Johannes Dontios, som är glad för att deras arbete uppskattas säger att det är väldigt allvarligt att så unga som 14-15-åringar hänger i trappuppgångar och säljer droger.

– Om man börjar i så ung ålder med att missbruka och sälja knark och stiger i den här pyramiden så blir man en av dem som blir skjuten eller skjuter någon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista