Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö med ansvar för säkerhetsfrågor.
Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö med ansvar för säkerhetsfrågor. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Malmö

Långsiktigt arbete ska stävja brotten

4:37 min

Malmö stad satsar 55 miljoner kronor extra på trygghet nästa år. Samtidigt utlovar ansvarigt kommunalråd ett långsiktigt arbete och slut på alla projekt.

Nästa år satsar det rödgröna styret i Malmö 55 miljoner kronor extra på trygghetsskapande åtgärder.

Frågan har varit uppe mycket i Malmö den senaste tiden. Till exempel är andelen kvinnor som uppger att de har utsatts för sexualbrott i lokalpolisområdet Norra Malmö 16 procent. Det är landets högsta siffra, visar nationella trygghetsundersökningen som Brottsförebyggande rådet presenterade för några veckor sedan.

– Det måste vara slut på projekt och kortsiktigt tänkande när det gäller trygghet och bekämpning av kriminalitet, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö med ansvar för trygghet.

De 55 miljoner kommunen satsar ska gå till sociala insatser, tillslag och tillsyn mot svarta ekonomin i samarbete med polis och skattemyndigheten, samt fysiska insatser som övervakningskameror, betongsuggor och belysning.

– Vi måste hålla i, vi måste hålla ut och vi måste göra det långsiktigt, säger Andreas Schönström. Han tar upp Seved som exempel där kommunen jobbat i sju år och där anmälda brott halverats bland annat:

Det innebär att det här arbetet fungerar men det innebär också att det här inte får sluta nu, säger han.

Vad kan ni göra mer tillsammans med polisen?

– Vi kan se till att det kommer upp övervakningskameror tillsammans med polisen. Vi kan se till att de andra unga inte inspireras av det där gänget. Vi har fältarbetare och fritidsverksamhet som ser till att resten av svansen till de kriminella försvinner, att de inte får grogrund att växa sig starkare, säger Schönström.

Han lägger till att det också krävs jobb med föräldrarna som ibland är arbetslösa och har problem med sitt föräldraskap.

– Det handlar om att göra allting parallellt, för vi kan inte bara göra sociala insatser utan att polisen gör de polisiära insatserna.

Om ni ska göra allt du räknat upp, räcker verkligen 55 miljoner kronor?

– Jo det i kombination med just att vi har ett brottspreventivt styrsystem.

Enligt Schönström är Malmö första kommunen i Sverige och första stad i Europa som infört eget brottspreventivt styrsystem. Det innebär att man satsar på att bekämpa hög arbetslöshet, bristande anknytning till skolan samt drogmissbruk och liknande, eftersom de här faktorerna leder till kriminalitet.

– Kan vi med polisen se i varje bostadsområde hur det här receptet ser ut precis där, plocka bort de ingredienserna som finns, kan man göra det systematiskt, då kan vi också på sikt stänga kranen till kriminaliteten, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista