Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg och Benedikte Kiaer, borgmästare i Helsingör.
Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg och Benedikte Kiaer, borgmästare i Helsingör. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Helsingborg/Helsingör

EU-pengar ska göra två städer till en

3:26 min

Det är fyra kilometer mellan Helsingborg och danska Helsingör. Nu vill man överbrygga distansen genom att göra det lättare att både anställa och få jobb på båda sidor av sundet.

För drygt tio år sedan var det cirka 2000 som pendlade mellan städerna, nu är det nere på 800. Nu ska de två städerna komma närmare varandra.

– Vi har som långsiktig målsättning att helsingborgarna och helsingörsborna ska känna att man bor i en gemensam stad, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

12 miljoner kronor kommer nu från EU och städerna satsar lika mycket i ett projekt på tre år. Städerna vill sätta ny fart på arbetspendlingen, bland annat genom branschmässor för att arbetstagare och arbetsgivare lättare ska hitta varandra. Optimismen är stor från Danielssons sida.

Det är en enorm möjlighet.

Han anser inte att samarbetet har blivit sämre de senaste åren trots att arbetspendlingen minskat så kraftigt.

– Tvärtom har vi ett väldigt tätt och nära samarbete. Däremot var det högkonjunktur 2006-2007 och då var vi på den högsta nivån i pendlingen. Nu har det tappats tillbaka en del och det vill vi ändra på.

Han fortsätter att det handlar om att förbättra matchningen mellan arbetsgivare och arbetstagare på båda sidor av sundet.

Pengarna från EU får städerna under en treårsperiod. Peter Danielsson hoppas att det kommer ge resultat.

– Jag hoppas att vi har betydligt högre siffror när det gäller arbetspendling, att fler därmed har jobb och att företagen har lättare att hitta arbetskraft.

Vad finns det för hinder som kan ställa till det?

– Dels gränshinder, regelskillnader som gör det lite krångligare men också en hel del mentala hinder, att man helt enkelt inte tänker på de möjligheter som finns så nära oss på andra sidan.

– Det handlar väldigt mycket om att upplysa varandra om de möjligheter som finns, avslutar han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista