Genrebild försvarsmakten
Två svenska soldater under försvarsövningen Aurora17. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: Jonas Ekströmer/TT
#metoo inom försvaret

Kvinnor vittnar om grova kränkningar och tystnadskultur

4:35 min

Antalet branscher som går ut och vittnar om sexuella övergrepp bara växer. På onsdagen  gick 1700 kvinnor inom Försvaret ut under hashtaggen #Givaktochbitihop. – Det är grova kränkningar som har skett, säger Anna Sivenius Rattigan, psykolog inom försvaret.

Anna Sivenius Rattigan har själv varit med och skrivit på uppropet. Hon säger att hon egentligen inte är förvånad över vittnesmålen eftersom hon arbetar som just psykolog, men att historierna ändå har varit chockerande. Hon beskriver också kulturen inom försvaret som att det finns en tystnadskultur.

– Det handlar om att bita ihop. Man vill väldigt gärna vara rädd om sitt arbete, och att ange eller anmäla innebär risker, säger hon.

Försvaret är fortfarande en mansdominerad värld. Runt fyra procent är kvinnor, enligt Anna Sivenius Rattigan, och speciellt i den militära grenen av verksamheten är män i majoritet.

Är det någon av historierna som du reagerat extra mycket på?

– Om man ska försöka greppa så är det just den här utsattheten som många har upplevt. Att man har befunnit sig i en situation där man inte kan komma undan, där förövaren på något sätt har tillgång till ens rum eller till ens tält och man har svårt att ropa på hjälp, säger Anna Sivenius Rattigan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista