Maja Ristic, mäklare.
Maja Ristic, mäklare. Foto: Maria Rosén/Sveriges Radio
Malmö

Jobbet har blivit hennes livsstil

Maja Ristic Johnsson om livet som mäklare
8:00 min

När Maja Ristic Johnsson började som mäklare satte man in bostadsannonser i tidningen och de flesta av hennes kollegor var män födda på trettio- och fyrtiotalet. Sedan dess har hon sett både upp- och nergångar, och idag är hon en av de främsta mäklarna i Malmö.

Maja Ristic Johnsson halkade in i mäklarbranschen på ett bananskal. 

– Jag hade en väninna som drev en liten mäklarfirma, så jag följde med henne på visningar och träffade kunder, och så kände jag att det här passar mig, berättar hon.

Fastighetsmäklare är ett glamoröst och välavlönat jobb – det säger i alla fall myten. Men Maja Ristic Johnsson håller inte med om bilden av att hennes jobb är glamouröst.

– Nej, inte särskilt glamouröst överhuvudtaget. Det är långa arbetsdagar, jag jobbar sällan mindre än sextio timmar i veckan, så nej, inte så jätteglamouröst, säger hon.

Vad är det som gör att du stannar kvar?

– Jag tycker att det är roligt. Nu har jag jobbat så länge, jag blev reggad (registrerad mäklare, reds. anm.) i början av 99 så var färdig 98. Jag har sett både upp- och nedgångar, och jobbet passar mig, säger hon.

Ett vanligt fel när unga människor vill bli mäklare är att de låter sig lockas av glassiga Instagrambilder och Facebookposter.

– Det är väl klart, alla publicerar bara det som är bra. Så felet många gör är kanske att dels kollar de inte upp att det är provisionsbaserad lön – det är hundra procent provision man jobbar på. Det bästa tipset är egentligen att sätta sig på en mäklarfirma och se hur det fungerar, innan man börjar plugga, säger Maja Ristic Johnsson.

Hör en längre intervju med Maja Ristic Johnsson, där hon bland annat berättar om hur hon tror att bostadspriserna kommer att förändras, i klippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".