Lastbilschauffören Kent Hansson vid sin bil.
Lastbilschauffören Kent Hansson tänker gå i pension vid den vanliga pensionsåldern. Foto: Rafaela Stålbalk Klose/Sveriges Radio
Skåne

Senare pension väcker delade känslor

3:06 min

Snart kan ett beslut om ändrad pensionsålder komma, och en fjärdedel av svenskarna kan tänka sig att jobba längre. Vi har träffat Kent Hansson, som däremot inte vill jobba efter den vanliga pensionsåldern.

Pensionsgruppen, där den rödgröna regeringen och Allianspartierna ingår, förhandlar just nu om en uppgörelse där pensionsåldern är en het fråga.

Samtidigt visar en undersökning som ett pensionsbolag låtit göra att var fjärde tillfrågad person gärna fortsätter att jobba ett tag till, om man till exempel kan få deltid och andra flexibla lösningar.

Men Kent Hansson är inte en av dem. Trettio år som ställningsbyggare och tio år som lastbilschaufför har satt sina spår i kroppen.

– Jag känner att jag vill njuta av livet, och har man jobbat sedan man var femton år gammal så vill man ta nytta av när man blir gammal också, säger han.

Du kan även höra de nybakade pensionärerna Mats Andersson på SMHI och Hans Nilsson, vakthavande befäl på Polisregion Syd, berätta om sina känslor inför pensionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista