Polisens kriminaltekniker på plats efter en kraftig explosion i ett trapphus i ett flerfamiljshus i Malmö natten till fredagen. Det rör sig om någon typ av sprängladdning. De är ganska kraftiga skador på både porten och inne i trappan på en hissdörr och även på en del lägenhetsdörrar, och det är säkerhetsdörrar. Det är ganska mycket splitter, säger Håkan Larsson, biträdande inre befäl vid Malmöpolisen, till TT. Ingen person har skadats i händelsen. Platsen är avspärrad, bombskyddet och kriminaltekniker har kallats till adressen. Foto: Johan Nilsson/TT
1 av 2
Polisens kriminaltekniker på plats efter en kraftig explosion i ett trapphus i ett flerfamiljshus i Persborg i Malmö i oktober. Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö

Malmöpolisen skeptisk mot granatamnesti

3:43 min

Regeringen kommer att fatta beslut om amnesti för explosiva varor, enligt Dagens Nyheter. Tanken är god men det krävs mer riktade insatser, svarar Malmöpolisen.

Regeringen vill att kriminella ska lämna in handgranater och andra explosiva varor som är i omlopp. Ett beslut ska tas om en amnesti för explosiva varor, skriver Dagens Nyheter.

Malmöpolisen ser positivt på allt som görs för att minska de vapen och sprängämnen som finns i samhället men är skeptiska mot en amnesti i det här fallet.

– När någon ringer så måste vi komma till platsen och bedöma farlighetsgraden. Det finns en uppsjö av varor, vissa är mycket farligare och känsligare, de kan explodera lättare, så det kommer belasta oss hårt, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Dessutom är han inte så säker på att man kommer kunna nå ut till den önskade målgruppen.

Man ska inte ha en övertro på att kriminella kommer lämna ifrån sig sina handgranater.

Han fortsätter:

– Jag tror att det krävs andra åtgärder för att nå de kriminella. Till exempel att synen på handgranater bör skärpas rejält.

Mellan 2014 och 2016 har förekomsten av handgranater ökat kraftigt i Malmö. Nu har den minskat i Malmö och ökat i andra delar av landet, enligt Mats Karlsson. Han är kritisk till att användning av handgranat inte är klassat som ett synnerligen grovt vapenbrott.

– Den är designad för att döda och lemlästa. Samhället har inte hängt med i att den används av kriminella, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista