Malmö högskola
En del av Malmö högskola som snart blir Malmö universitet. Foto: Johan Nilsson / TT
Malmö

Malmö högskola blir Riksidrottsuniversitet

Malmö högskola ska bli Riksidrottsuniversitet nästa år. Det ska bland annat leda till högre kvalitet på träningar och bättre stöd till dem som tränar.

Riksidrottsförbundet har utsett Malmö högskola till Riksidrottsuniversitet. Övergången kommer ske år 2018 när Malmö högskola blir Malmö universitet. Syftet är att utveckla svensk idrott.

I satsningen ingår bland annat en akademisk tränarexamen och praktiknära forskning som bidrar till bättre utbildade tränare, högre kvalitet på träningar och bättre stöd till de som tränar.

– Vi kompletterar med vårt praktiknära samhällsperspektiv där vi undersöker idrottens utmaningar och roll i samhället, bland annat socioekonomiskt, säger Johan R Norberg, professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola, enligt ett pressmeddelande.

– Vi har redan flera samverkansprojekt med Skåneidrotten. Nu kan vi fortsätta utveckla dessa samtidigt som elitaktiva studenter kan göra en rejäl satsning på sin idrott, fortsätter han.

Högskolan i Halmstad kommer också vara en del av Riksidrottsuniversitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista