Yvonne Augustin (S) klipper bandet
1 av 2
Yvonne Augustin (S) klippte bandet Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Zara Göransson Tosic, enhetschef
2 av 2
Zara Göransson Tosic, enhetschef Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Trelleborg

Framtidens vårdavdelning invigdes i Trelleborg

"Man ska trivas som personal"
3:53 min

Tanken är att förbättra vården för äldre med många sjukdomar. Det ska ske genom samarbete med kommunen, digital teknik och bra arbetsmiljö.

Arbetet drog igång för ett år sedan, när Region Skåne sökte en projektledare, där attityd och värderingar var viktigare än formella meriter.

Och den som fick jobbet var Zara Göransson Tosic.

– Jag tänker att ingenting är omöjligt, allt går att lösa om man samarbetar, säger hon.

Yvonne Augustin (S), ordförande i Sjukvårdsnämnd Sund, som lasarettet i Trelleborg tillhör, klippte band på framtidens vårdavdelning i Trelleborg i dag – eller medicinavdelning 9 som den kommer heta i fortsättningen.

– Det känns jättekul, jag har förväntningar att man ska trivas som personal. En personal som trivs med sitt arbete gör ett gott arbete, säger hon. 

Avdelningen kommer att ha tio vårdplatser för äldre multisjuka och så småningom fyra palliativa vårdplatser. Det speciella är att avdelningen ska ha ett nära samarbete med kommunen, utnyttja den digitala tekniken och fokusera på att skapa en extra bra arbetsmiljö.

Enhetschefen Zara Göransson Tosic är socionom och har tidigare jobbat i Trelleborgs kommun. Hon förklarar vad som kommer bli den största skillnaden för patienterna.

– Det kommer vara samarbetet med närvården och kommunen. Man kommer känna det som en vårdprocess istället för många korta vårdtillfällen, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".