rapunzel
1 av 2
Lisa Larsson som spelar Rapunzel Foto: David Richter/SR
Kajsa Giertz
2 av 2
Regissör Kajsa Giertz Foto: David Richter/SR

Rapunzel - saga med girlpower

4:12 min

När Helsingborgs stadsteater sätter upp bröderna Grimmsagan Rapunzel - då har hon blivit till en självständig, handlingskraftig tjej, fjärran från sagovärldens många kvinnliga hjälplösa offer.

Rapunzel handlar ju om flickan som stängs inne i ett torn av sin styvmamma som använder Rapunzels långa flätor för att klättra upp till henne. Men en dag klättrar även en prins upp.

Fast glöm bilden av ett hjälplöst offer som räddas av prinsen. I den här föreställningen är det Rapunzel som är handlingskraftig.

- Nej, hon räddar sig själv. Hon är nyfiken och vill leva sitt eget liv. Hon vill inte sitta instängd i ett torn, säger Lisa Larsson som spelar Rapunzel.

Regisserar gör Helsingborgs stadsteaters chef Kajsa Giertz. Och som ofta i hennes iscensättningar blir det även den här gången en rejäl blandning av sång, dans och dialog. För Lisa Larsson betyder också att hon ska dansa med Rapunzels fyra meter långa flätor.

- Det går bra men det är lite kämpigt, man får se till att inte snubbla på dem, säger hon, men tillstår att man blir lite trött i nacken.

För Kajsa Giertz har det varit viktigt att lyfta fram att det är en historia om en flicka som hittar sin röst och följer den. De flesta figurerna i sagan har man försökt nyansera. Rollen som styvmodern till exempel, delas av tre olika skådespelare. För även hon har flera sidor.

-  Det är roligt att vrida på arketyperna, för att se dem på ett nytt sätt, säger Kajsa Giertz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista