Sveriges domstolar, flagga vid hovrätten i Malmö. Foto: Karin Olsson-Bendix/SR
Skåne

Ökad konkurrens om erfarna domare

1:31 min

Det har blivit allt svårare att rekrytera domare till landets domstolar. På domstolarna i Skåne är situationen något bättre, men även här märks en minskning av antalet sökande till domartjänster.

– Målsättningen är att rekrytera de bästa och bäst lämpade för yrket. Har man inte tillräcklig konkurrens när man söker personer till de här anställningarna så är det ett problem, säger Peter Islander är jurist på Arbetsgivarenheten på Domstolsverket.

Flera av tingsrätterna i Skåne vittnar om att antalet sökande till utannonserade domartjänster blivit färre de senaste åren, det visar en rundringning som P4 Malmöhus gjort. I Helsingborgs tingsrätt har antalet sökande sjunkit från 10-12 personer till så få som två sökande per domartjänst.

I Lund är trenden också nedåtgående, från ett tiotal sökande fyra till fem stycken. I Ystad tingsrätt upplever man att det tidvis varit få sökande, medan man i Malmö tingsrätt inte ser något minskat söktryck.

Enligt Peter Islander på Domstolsverkets arbetsgivarenhet är det främst de mindre domstolarna som har problem att rekrytera, i synnerhet äldre och erfarna, domare.

– Det finns för mycket annat att söka. Konkurrensen har ökat när det gäller kvalificerad arbetskraft.  Men det ser annorlunda ut för yngre jurister, som söker sig in på domarbanan, säger Peter Islander.

Från Domstolsverkets sida kommer man framöver att satsa hårdare på att marknadsföra sig som en attraktiv arbetsgivare och annonsera mer modernt, exempelvis via sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista