En ung man letar jobb via Arbetsförmedlingens platsbank. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
1 av 2
En ung man letar jobb via Arbetsförmedlingens platsbank. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Josef Lannemyr jobbar på Arbetsförmedlingen. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
2 av 2
Josef Lannemyr jobbar på Arbetsförmedlingen. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Skåne

Rekordstor brist på utbildad arbetskraft

3:49 min

Rekordmånga skolor, sjukhus och socialtjänstkontor hittar inte arbetskraft med rätt utbildning, enligt en färsk rapport från Arbetsförmedlingen. Arbetsgivare får tänka nytt.

Knappt 7 av 10 offentliga arbetsgivare i Skåne har stora problem med att hitta personer med rätt utbildning. Det visar en färsk rapport från Arbetsförmedlingen.

– Vi har inte haft de här nivåerna på bristen inom det offentliga tidigare och där ser vi varje dag i tidningarna att operationer får ställas in, man får ta fler obehöriga lärare och så vidare. Det är konsekvenserna av bristen just nu, säger Josef Lannemyr, analytiker på Arbetsförmedlingen i Skåne.

Malmö har bland landets högsta andel arbetslösa och en kraftigt växande ung befolkning. Här skriker skolorna efter lärare. Behovet är 500 nya lärare per år de närmaste åren. En omöjlig uppgift, enligt grundskoleförvaltningen.

– Det går inte för de finns inte. Om vi så skulle få alla som går ut från lärarhögskolorna runt här så skulle det inte räcka för oss, säger Birgitta Spjuth, enhetschef på kompetensförsörjningsenheten i Malmö stad.

Även privata arbetsgivare får det allt svårare i rekryteringen, och det finns flera skäl till att det har blivit så här. Ett av dem är att det byggs som aldrig förr och att byggföretagen behöver anställa samtidigt som alldeles för få har utbildats, förklarar Josef Lannemyr.

– Inom det offentliga finns det en demografisk situation där vi blir allt yngre och allt äldre samtidigt. Det behövs folk inom skola och utbildning, det behövs folk inom sjukvård och äldreomsorg. Samtidigt ser vi att det många gånger har varit hög medelålder, stora pensionsavgångar och samtidigt stora behov. Det blir en perfekt storm för brist.

Utöver detta saknar allt fler arbetslösa en gymnasieutbildning. I Skåne utgör de en tredjedel av alla inskrivna arbetslösa. De flesta i denna grupp är födda utanför Europa och är nyanlända som varit i Sverige i några år. De har väldigt svårt att hitta jobb på den svenska arbetsmarknaden.

– Har du inte gymnasieutbildning eller är ny på svensk arbetsmarknad tar det tid. Man blir kvar i arbetslöshet i allt längre tid, det kan vi se. Det handlar om att även om du har en utbildning, men kanske inte från ett EU-land så är den inte direkt gångbar på den svenska arbetsmarknaden, säger Lannemyr.

Han understryker:

– För arbetstagare generellt är det väldigt bra tider. Det vi menar är de som har en gymnasieutbildning i princip, har du det är chanserna väldigt goda att få ett arbete idag.

I väntan på fler behöriga lärare tvingas Malmö stad ta till olika lösningar för att undervisningen ska kunna fundera i kommunens grundskolor. En av dem är att anställa lärarassistenter och elevkoordinatorer för att avlasta de andra lärarna och skolans rektor, förklarar Birgitta Spjuth.

– Vi jobbar mycket med att de som har gått i pension ska få attraktiva möjligheter att jobba kvar hos oss. Nyanlända lärare är en väldigt god resurs men det tar också lite tid innan svenskan är på plats. Vi är ute mycket på mässor, försöker hitta studenter på lärarhögskolor, vi rekryterar i Danmark, Finland och spanar utomlands.

Påverkar det här kvalitén på undervisningen, alla de här lappa-och-laga metoderna ni tvingas använda er av?

– Vi är måna om att försöka hela tiden och tänka på kvalitén i det vi gör. Vi jobbar mycket systematiskt så att vi ser att det sitter rätt. Att det inte bara är slumpmässigt utan att det blir bra, säger Birgitta Spjuth.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista