Butikschef Martin Nerheden mitt i paketkaoset.
Butikschef Martin Nerheden mitt i paketkaoset. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges radio Malmö
Malmö

Paketkaos tvingar julklapparna till pantrum

3:14 min

Antalet paket som skickades under black friday-helgen var dubbelt så många som förra året – och långt högre än vad e-handlarna varslat om. Det ställer till med problem för de små handlarna med paketutlämning.

På Ica-butiken i Bunkeflostrand har man till och med tvingats flytta in paketen i pantrummet, jämte backar med tom flaskor.

– Pakethantering blir ju jättejobbig för de anställda. Det inebär också att all personal involveras för att vi ska hinna med och det tar resurser från andra delar av verksamheten, säger butikschef Martin Nerheden.

Anledningen till mängden paket stavas black friday, rean som chockstartar julhandeln. Enligt Dagens nyheter skickades dubbelt så många paket via Postnord den här helgen som samma helg förra året, och 30 procent fler än vad e-handlarna som samarbetar med Postnord hade beräknat.

– Framtiden är ju rätt så jobbig, om man tänker på den. Vi kan inte bygga om butiken för en månads intensiv hantering – posten måste agera och öppna fler utlämningsställen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista