Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.
Stefan Sintéus, polismästare i Malmö. Foto: Björn Lindgren/TT
Malmö

Färre brott i Malmö – men också mindre trygghet

Stefan Sintéus: Oroar sig för att bli utsatta
2:17 min

Malmöborna utsätts för allt färre brott – men känner sig bara mindre och mindre trygga i sin stad. Det visar den årliga trygghetsmätningen från polisen.

Sedan 17 år tillbaka har polisen tillsammans med kommunen undersökt hur trygga malmöborna känner sig. Trenden från de senaste åren fortsätter också över 2017 – otryggheten växer.

Men årets resultat går tvärtemot brottsstatistiken som visar att antalet invånare som utsätts för brott minskar.

– Det som är positivt är att brottsligheten faktiskt går ner, både i antalet anmälda brott och de brott som man berättat om i den här undersökningen, säger Stefan Sintéus, områdespolischef i Malmö.

Han var också positiv till att förtroendet för polisen ökar jämfört med förra året. Dessutom lyfte Stefan Sintéus fram arbetet mot sexualbrott under Malmöfestivalen i år, som han beskrev som framgångsrika. 

Det har dock varit ett nattsvart år när det kommer till det grova våldet. Fram till och november har det skett över 50 skottlossningar och däribland sju stycken mord och 32 skottskadade.

– Det faller över mer och mer till så kallade gangstermord, där man använder ett överdimensionerat våld. Det är det som är vår utmaning. Vi har haft en stor satsning, som fortfarande pågår, för att slå hål på de här gängkonstellationer. Det har vi bedömt att vi har gjort på hälften av dem och det har lugnat ner sig betydligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".