Sadeq försöker hålla sig sysselsatt med plugg och träning för att hålla oron borta. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Sadeq försöker hålla sig sysselsatt med plugg och träning för att hålla oron borta. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Skåne

Över två års väntan på asylintervju

4:01 min

Efter två år i Sverige väntar fortfarande den 27-årige läkaren Sadeq al-Ghaffari på att få slutföra sin asylintervju med Migrationsverket. Gång på gång blir han kallad. Men varje gång skjuts intervjun upp.

– Det var hemskt. Jag gick dit den 24 oktober. Då kom min jurist och utredare och sa att det inte fanns någon tolk så vi måste skjuta upp det här. Ja, vad ska jag säga? Det är som vanligt. Det var fjärde gången min utredning sköts upp.

I oktober 2015 kom Sadeq al Ghaffari till Trelleborg efter en lång resa från Irak, över Medelhavet och upp genom Europa. Han tog sig till Migrationsverket i Malmö och sökte asyl där. I mars i år skulle han äntligen göra sin stora asylintervju, men hela hanns inte med vid det tillfället. Efter det har han blivit kallad tre gånger för att avsluta intervjun, men varje gång har den ställts in av olika anledningar. Utredare sjuk, ingen tolk är det han fått som besked.

– I början, den första och andra gången blev jag väldigt förbannad men nu är det som vanligt det här systemet i Sverige. Man får bara vänta och vänta. Men, ja, det är livet. Jag kan inte förändra något.

Idag är den genomsnittliga handläggningstiden för att få besked i sitt asylärende 417 dagar. För två år sedan var den tiden 229 dagar. I den senaste rapporten från Migrationsverket kan man läsa att de tror att något färre äldre ärenden kommer avgöras under 2017 än vad man hade förväntat sig.

Men Sadeq försöker att fokusera på att plugga vidare för att kunna få svensk läkarlegitimation. Alla hans asylsökande vänner har fått besked nu. Alla utom han och i helgen ska han till Småland för att träffa sin vän från Irak, som precis fått uppehållstillstånd i Sverige.

– Jag var jätteglad för hans skull; han är min kompis. Han är också läkare. Det ger mig om hopp som läkare att jag också kommer få stanna. Men och andra sidan tycker jag det är orättvist att han fått besked när han kom tre månader efter mig till Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista