Migrationsverket på plats vid Malmö central för att hjälpa nyanlända flyktingar. Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund/TT
Malmö

Migrationsverket: Ett år kvar till normala handläggningstider

3:52 min

Asylansökningar från 2015 och 2016 fortsätter att hålla Migrationsverket sysselsatta – inte förrän om ett år räknar man med att handläggningstiden är tillbaka på normala nivåer.

163 000 personer sökte asyl i Sverige 2015, däribland den 27-årige läkaren Sadeq al-Ghaffari. Han är också en av de som ännu inte fått göra klart sin asylintervju med Migrationsverket och som alltså levt i över två år i väntan på besked om han får stanna i landet. 

Vi jobbade dygnet runt.

Anledningen är enkel: Migrationsverket har för mycket att göra.

– Jag hör ju vilken svår situation han befinner sig i [...] och vi är medvetna om att ser ut så här. Det man måste komma ihåg är varför det ser ut på det här sättet, säger Veronika Lindstrand Kant, biträdande operativ chef på Migrationsverket.

Hon refererar till 2015 och 2016, extrema år för myndigheten. Trots utökade anslag har man helt enkelt inte hunnit med.

– Vi hade veckor i november då vi hade 10 000 asylsökande och vi jobbade dygnet runt med att ta emot dem och såg till att de fick någonstans att bo, säger hon.

Kön som bildades då håller Migrationsverket fortfarande på att gå igenom. Veronika Lindstrand Kant beräknar att man först om ett år – hösten 2018 – har behandlat alla ansökningar och att handläggningstiderna därefter kan komma ner på nivån som myndigheten siktar på, tre till fyra månader.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista