Man med hjärtproblem behandlas med defibrillator. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.
Behandling med defibrillator. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.
Malmö

Stress och dödsångest följer hjärtinfarkten

2:53 min

En av fem som får en hjärtinfarkt drabbas också av depression, enligt forskning på svenska sjukhus. Men på Skånes universitetssjukhus i Malmö menar man att betydligt fler drabbas.

Att det är vanligt för hjärtinfarktspatienter att drabbas depression är känt sedan tidigare, men bland svenska sjukhus finns stora skillnader i arbetet med just den patientgruppen. 

På Sahlgrenska i Göteborg och på Akademiska i Uppsala finns en psykolog som bara jobbar med hjärtpatienter. På Skånes universitetssjukhus (SUS) i Malmö finns en kurator som i bästa fall träffar patienten efter infarkten.

Sköterskor och sjukgymnaster som har en uppföljning med patienten några veckor efter tillfrisknandet ska också utreda de psykiska följderna av infarkten.

– Depression, det kanske är en av fem som drabbas av det. Men många får också existentiell ångest, dödsångest och en akut stressituation, säger Margrét Leósdóttir, överläkare på hjärtmottagningen på SUS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista