Cobra 8, en av de kraftigare varianterna av bangers.
Cobra 8, en av de kraftigare varianterna av bangers. Foto: Privat
Malmö

Mängder av bangers stoppas vid gränsen

3:28 min

Den organiserade brottsligheten tycks ha gått över från handgranater till kraftfulla bangers. Men trots att femton dåd kan kopplas till pyrotekniken bara sedan i maj så vet rättsväsendet inte riktigt hur knallskotten ska bedömas.

Bara under november har tullen i Skåne beslagtagit mer än 1 000 bangers vid gränsen. Det är första månaden som pyroteknik av det slaget kunnat beslagtas vid gränsen och med beslagen närmar sig långsamt en ny praxis.

För även om vissa bangers är så kraftfulla att de går att jämföra med dynamit, så vet rättsväsendet inte riktigt hur de ska klassa innehav och smuggling av pyrotekniken.

I början av november beslagtog en patrull i Helsingborg 167 "flash bangers" från en bil. Ärendet upprättades efter att oroliga helsingborgare ringt polisen i tron att någon körde runt och sköt runt omkring sig.

Men trots att beslaget var så stort upprättades ingen polisanmälan. Patrullen nöjde sig, enligt beslagsprotokollet som P4 Malmöhus tagit del av, att förstöra bangersen.

Jonas Karlsson, sakkunnig vid Tullverket och väl insatt i bangersproblematiken, säger till P4 Malmöhus att deras ambition är att få ett ärende prövat i domstol inom kort så att osäkerheten upphör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista