Lars Løkke Rasmussen, Danmarks statsminister.
Lars Løkke Rasmussen, Danmarks statsminister. Foto: Jason DeCrow/TT.

Pakt ska ge Danmark nya Nobelpris

1:18 min

Danmark ska få nya Niels Bohr. Det hoppas i alla fall den danska regeringen som nu tillsammans med näringslivet vill skapa en så kallad Nobelpakt.

– Ambitionen är att få fler Nobelpris till Danmark, säger landets statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Toppen av dansk forskning ska upp på Nobelprisnivå lovar Lars Løkke Rasmussen. För att nå dit har nu den danska regeringen presenterat en ny forskningsstrategi, som bland annat innehåller en så kallad Nobelpakt. Planen är att regeringen i samarbete med flera olika fonder som stödjer forskning ska etablera ett antal Nobelpriscenter i Danmark.

Dessa center ska enligt regeringen få ambitiösa ekonomiska ramar och långa tidshorisonter med förhoppningen att kunna presentera forskningsresultat i världsklass.

Danmark har 13 Nobelpristagare var av nio i naturvetenskapliga ämnen. Den första var medicinpristagaren Niels Ryberg Finsen, den kanske mest kända fysikern Niels Bohr och den senaste var Jens Christian Skou, som tilldelades kemipriset 1997.

– I framtiden ska vi ha fler som Finsen, Bohr och Skou och helst några kvinnor också, säger Lars Løkke Rasmussen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista