Ål från Östersjön.
Foto: Emil Langvad/TT.

Hotad ål borta från många julbord

2:00 min

Många krögare tycks ha lyssnat på varningar om att ålen är på väg att utrotas, medan många fiskaffärer fortsätter att sälja ål, enligt Världsnaturfondens enkät.

– Man kan säga att det bitvis har blivit bättre. På restaurangerna kan man säga att det har minskat med ål på julborden, vilket vi är väldigt glada för, säger Världsnaturfondens expert på fiske och havsfrågor, Inger Näslund.

En av tio restauranger uppger att de serverar ål, visar Världsnaturfondens enkät till 271 svenska fiskbutiker, livsmedelsaffärer och grossister men också restauranger och färjerederier, om de erbjuder ål.

Men den som vill kan få tag på ål nu till julens fester. Totalt sa sju av tio specialiserade fiskbutiker, framförallt i Sydsverige och i Stockholm, att de säljer ål. I Skåne svarade alla 11 tillfrågade fiskbutiker ja på frågan om de säljer ål. Tre procent av livsmedelsbutikerna uppger att de säljer ål, trots att livsmedelskedjorna svarar nej i enkäten.

Några butiker och restauranger hänvisar till att ålen är rödlistad och att det är oetiskt att sälja en hotad fiskart. Och ålen är hotad, beståndet är nere på några få procent av vad det var för 40 - 50 år sedan, säger Inger Näslund.

– Forskarna säger att vi ska helst inte fiska ål överhuvud taget, så illa är det med bestånden. Man räknar med att omkring fem procent och det är ingen exakt siffra, av det forna ålbeståndet, är vad vi har kvar i Europa.

– Ålen är en väldigt speciell art, som har en lång livscykel det tar lång tid från yngel till vuxen ål. Den ska simma hela långa vägen till Sargasso, 700 mil, för att den ska para sig.

– Och sedan ska de där små ålynglen tillbaka till Europa med strömmarna. Det är en väldigt komplicerad livscykel, och vi har förstört väldigt mycket av ålens naturliga utbredningsområde, fortsätter Inger Näslund.

Ålfiske är förbjudet, med undantag för ett antal yrkesfiskare. Men Bengt Persson som äger ett fiskrökeri mellan Åhus och Yngsjö i Skåne, fortsätter sälja ål, så länge den fiskas. Försäljningen har minskat, allt färre kunder frågar efter ål.

– Det är inga jättemängder, det är de äldre som är vana vid att handla det och som vill ha det på sitt julbord som kommer och köper, säger Bengt Persson.

– Men ungdomarna, de handlar inte ål med någon reda.

Vad tänker du om de som säger att man inte ska varken köpa eller sälja ål?

– Jag tycker det är lite synd om de ålfiskare som livnär sig på det. Det har blivit mycket, mycket mindre fiskare nu som håller på här längs kusterna. Jag tror det löser sig per automatik.

Tror du att ålen är utrotningshotad?

– Det sista jag hörde för bara 14 dagar sedan, var att det varit nere och vänt, att det verkar komma in yngel i Östersjön igen. Det har varit så i alla år, att det verkar gå lite upp och ner, säger fiskförsäljaren Bengt Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista