Hamnen vid Fischmarkt i Hamburg. Foto: Georg Wendt/TT.
Hamnen vid Fischmarkt i Hamburg. Foto: Georg Wendt/TT.

Politiker drömmer om skånsk pendling till Hamburg

3:56 min

I framtiden kan skåningar börja veckopendla till nordtyska storstaden Hamburg. I alla fall om visionerna i det nya samarbetsavtalet mellan Hamburgregionen och Greater Copenhagen blir verklighet.

– Vi ska fördjupa vårt samarbete. Framförallt handlar det om att knyta ihop våra transportlänkar, säger regionrådet Henrik Fritzon (S), just nu ordförande i Greater Copenhagen & Skåne Committee och som ska skriva under avtalet idag.

– Vi ligger nära varandra, men behöver bättre kollektivtrafik så vi kan bredda arbetsmarknaden. Om lite över tio år är Fehmarn bält-förbindelsen klar och då kan det till och med bli aktuellt att dagpendla mellan Danmark och Tyskland.

Henrik Fritzon säger också att politikerna i Hamburg nu lovat stödja förslagen till nya Öresundsförbindelser - alltså en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör och också en metrolinje mellan Malmö och Köpenhamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista